Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

Micro Men: Τηλεταινία παραγωγής του 2007, με θέμα τους μικροϋπολογιστές στα πρώτα τους χρόνια στην Ευρώπη κ.α.

Βασικά παρουσιάζεται ο αμείλικτος ανταγωνισμός μεταξύ δύο ανδρών. Ο ένας είναι ο Clive Sinclair και ο άλλος ο Chris Curry, που εργαζόταν για εκείνον, αλλά τελικά αναγκάζεται να φύγει από την εταιρία του, και μαζί με τον Hermann Hauser, να ιδρύσει την εταιρία Acorn. Μια ενδιαφέρουσα παραγωγή, που οι λάτρεις των ρετρό υπολογιστών πρέπει να παρακολουθήσουν!Ορίστε ολόκληρη η ταινία από το ΥouΤube σε ποιότητα 720p:

Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε τους Ελληνικούς υπότιτλους, στους οποίους δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ρύθμιση!

Amstrad CPC 464: Ο πρώτος ολοκληρωμένος οχτάμπιτος micro!

Κάποτε υπήρξε μια εποχή, όπου οι πραγματικοί χρήστες των Η/Υ ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν προϊόντα τεχνολογίας, τα οποία ήταν πανάκριβα και απλησίαστα, ξεπερνώντας ακόμη και το επίπεδο ολόκληρων μισθών. Αλλά το 1980 ο Clive Sinclair, λάνσαρε στην αγορά, τον πρώτο πραγματικά φθηνό υπολογιστή, περιορισμένων δυνατοτήτων, με το όραμα, πέρα από την απόκτηση χρημάτων, να μπει ο Η/Υ σε κάθε σπίτι. Ο πρώτος επιτυχημένος ευρωπαϊκός υπολογιστής ήταν οχτάμπιτος, και αρκετά οικονομικός, ώστε τελικά το εγχείρημα του Sinclair πέτυχε, σε μια εποχή όπου ο απλός κόσμος δεν γνώριζε τι είναι αυτό το νέο τεχνολογικό προϊόν, πόσο μάλλον το πώς μπορούσε να το αξιοποιήσει και που θα του χρησιμεύσει. Ο υπολογιστής αυτός ήταν ο ΖΧ-80, μια φθηνιάρικη κατασκευή, ένα επίτευγμα δημιουργημένο απο έναν χομπίστα, το οποίο όμως έκανε θραύση. Έπειτα από 4 χρόνια επιτυχημένων υπολογιστών της Sinclair, στο παιχνίδι μπήκε και η Amstrad του Alan Mc Sugar, ο οποίος λάνσαρε στην αγορά το πρώτο ολοκληρωμένο σετ υπολογιστή περιορισμένων δυνατοτήτων, ή με τις διάφορες ονομασίες που τους δώσαμε τότε, όπως home computer ή home micro. Ο υπολογιστής αυτός ήταν ο Amstrad CPC 464, ο οποίος αν και δεν ήταν ισχυρότερος από τα υπόλοιπα μοντέλα της εποχής του, συνδύαζε όμως την πολύ καλή χρωματική παλέτα του, με το ενσωματωμένο κασετόφωνο, κάτι το οποίο ήταν πρωτότυπο για τέτοιου τύπου υπολογιστές, όπως και η οθόνη που τον συνόδευε και περιέχονταν μέσα σε αυτήν το τροφοδοτικό του, η οποία ήταν μονόχρωμη, σε πράσινες αποχρώσεις, ή έγχρωμη για τους περισσότερο οικονομημένους. Ο Η/Υ αυτός έκανε αμέσως επιτυχία παρόλο που η εποχή των οχτάμπιτων Η/Υ βασισμένοι στον επεξεργαστή Ζ80 έφθανε στο τέλος της. Δεν θα μπω στη διαδικασία ωραιοποίησης εκείνης της εποχής, επειδή όταν έπρεπε να ασχοληθείς πραγματικά με έναν υπολογιστή, έπρεπε να μάθεις τον κώδικα της γλώσσας προγραμματισμού του, ή τις εντολές του λειτουργικού του συστήματος, κάτι το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα εκείνης της εποχής, ήταν τα πανάκριβα αποθηκευτικά μέσα και τα γνήσια προγράμματα και παιχνίδια τα οποία ήταν πραγματικά απλησίαστα, όπως και η μη συμβατότητα μεταξύ των υπολογιστών που βασιζόντουσαν ακόμη και στον ίδιο επεξεργαστή! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ήταν πως μάθαινες κάτι από την ασχολία σου με κάποιον υπολογιστή, και πως συμβιβαζόσουν με αυτό που είχες, ενώ ήταν αρκετά δύσκολο να αποκτήσεις σύντομα κάποιο άλλο και πιο σύγχρονο μοντέλο. Αυτός ο συμβιβασμός, ήταν που μας έκανε εγκρατείς και όχι ανόητα σπάταλους όπως σήμερα, που για παράδειγμα θεωρούμε παλιό ένα σύστημα που έχει κλείσει 2 χρόνια, ή ένα Smartphone που κρατήσαμε μόλις ένα χρόνο!

LGR - Amstrad CPC 464 Computer System Review

Amstrad CPC 464 Welcome Demonstration Cassette ("Welcome To Amsoft")


Ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιχνίδια στον Amstrad CPC-464, με υπέροχα γραφικά και μουσική!