Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Πώς οι μηχανές Lomo έσωσαν την τιμή του φωτογραφικού φιλμ

Την ώρα που οι ψηφιακές μηχανές σαρώνουν την αγορά, κάποιοι επιμένουν... αλλιώς
Πώς οι μηχανές Lomo έσωσαν την τιμή του φωτογραφικού φιλμ
Στρατιώτης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης φωτογραφίζει με μηχανή Lomo.

Από τότε που  εμφανίστηκαν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κατά τη δεκαετία του 1990,   μπορεί η χρήση των μηχανών με φιλμ να άρχισε  να φθίνει, όμως μία μηχανή, η σοβιετικής έμπνευσης Lomo συνεχίζει ακάθεκτη την παραγωγή της, χωρίς να προσπαθεί να μιμηθεί την «τελειότητα» μιας ψηφιακής, ενώ η κοινότητα που φροντίζει για τη «διαιώνισή» της κλείνει αυτές τις μέρες τα 20 της χρόνια.

Όλα άρχισαν το 1991, όταν μία ομάδα αυστριακών φοιτητών βρήκε σε εκδρομή που έκανε στην Πράγα, μια παράξενη μικρή μαύρη, φωτογραφική μηχανή, συμπαγή, βαριά και πλήρως χειροκίνητη. Όταν εμφάνισαν τις φωτογραφίες, συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν ξαναδεί παρόμοιο αποτέλεσμα: τα χρώματα ήταν πλούσια και με βάθος, ο φακός έτεινε να μαυρίζει τα πλαίσια για να δημιουργήσει ένα παλιακό εφέ τούνελ, ενώ οι αντίθεση ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι ήταν έντονη.  

Η μικρή φωτογραφική μηχανή ήταν η Lomo, η οποία κατασκευαζόταν στο Λένινγκραντ  από μια εταιρία Οπτικών και Μηχανολογίας και κάπως έτσι ξεκίνησε μία «τρέλα» για αυτήν.  Μάλιστα οι Αυστριακοί λάτρεις της ξεκίνησαν το 1992 τη Διεθνή Εταιρία Λομογραφίας, όπου εξέθεταν φωτογραφίας από φωτογραφικές μηχανές Lomo που κανείς δεν ήθελε να αγοράσει, από την Ανατολική Ευρώπη.

Στα μέσα του 1990, όταν το απόθεμα από Lomo που μάζευαν σκόνη σε καταστήματα του Ανατολικού Βερολίνου, της Βουδαπέστης και του Βουκουρεστίου εξαντλήθηκαν, οι λάτρεις τους αποτάθηκαν στην κατασκευάστρια εταιρία που συνέχιζε να φτιάχνει φακούς στην Αγίου Πετρούπολη πια και τους έπεισαν να ξαναρχίσουν την παραγωγή. Μάλιστα εκείνος που βοήθησε πολύ στις διαπραγματεύσεις ήταν ο τότε αντιδήμαρχος της πόλης και νυν πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η  Εταιρία Λομογραφίας κλείνει στις 23 Νοεμβρίου τα 20 της χρόνια και το γιορτάζει με εκδηλώσεις στα 36 της καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Την ώρα που πρώην γίγαντες του φιλμ όπως η Agfa και η Kodak έχουν μειώσει σημαντικά την γκάμα των προϊόντων τους, η Λομογραφία έχει καταφέρει όχι μόνο να περισώσει αλλά και να δημιουργήσει νέα - και σε αντίθεση με άλλες φωτογραφικές μηχανές που έπεσαν σε δυσμένεια και έπειτα ξανάγιναν της μόδας ως «ρετρό», η Lomo δεν σταμάτησε ποτέ να ανθεί.
Μπορεί τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας να διαθέτουν δημοφιλείς εφαρμογές που μιμούνται το φαινόμενο «Lomo», όμως οι αυθεντικές φωτογραφικές μηχανές μοιάζουν να αποτελούν διαχρονική λατρεία για τους λάτρεις της φωτογραφίας που δεν κυνηγούν την τεχνικά τέλεια φωτογραφία.



Μάλιστα, μπουχτισμένοι ίσως με την τελειότητα των σύγχρονων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών οι μεγαλύτεροι λάτρεις της παγκοσμίως φαίνονται να είναι οι Κινέζοι: ειδικά οι νέοι μαθαίνουν για την Lomo μέσω διαδικτύου και την αγοράζουν πριν καν προφτάσουν να ανοίξουν τα σχετικά καταστήματα.









Πηγή:

Ένα υπέροχο βίντεο τραβηγμένο με φιλμ σε γρήγορη λήψη!

Το βίντεο έχει δημιουργηθεί με το αγαπημένο μου φιλμ, το οποίο χρησιμοποιώ ακόμα στις αναλογικές φωτογραφικές μηχανές μου. Πρόκειται για το Fujifilm Superia X-TRA 400, ένα φιλμ κατάλληλο για τις περισσότερες περιπτώσεις.