Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ-2000 ...ΠΑΡΑ 10

Η δεκαετία του 1980 σφραγίστηκε ιδιαίτερα, στην αρχή της από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την ήττα της δεξιάς διακυβέρνησης στη χώρα μας και την έλευση της "ΑΛΛΑΓΗΣ" του ΠΑΣΟΚ και στο τέλος της, το 1989 με την πρωτοφανή συγκυβέρνηση δεξιάς (ΝΔ) και παραδοσιακής αριστεράς (ΣΥΝασπισμός/ΚΚΕ-ΕΑΡ) και στη συνέχεια της οικουμενικής κυβέρνησης ΖΟΛΩΤΑ. Σε διεθνές επίπεδο αυτό που σφράγισε τη δεκαετία ήταν, σίγουρα, το τραγικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, η ιστορική πτώση του τείχους του Βερολίνου και η επανένωση των δύο γερμανικών κρατών και η περεστρόικα του ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ, δύο γεγονότα που οδήγησαν και στην πτώση των κρατών του "υπαρκτού σοσιαλισμού".


Άλλα γεγονότα που σημάδεψαν τη δεκαετία του '80 από τις αρχές της ήταν η εμφάνιση του AIDS, μιας ασθένειας που θεωρήθηκε επιδημία και αντιμετωπίστηκε (στην αρχή) ως ασθένεια των ομοφυλοφίλων και των τοξικομανών, η αύξηση της διάδοσης των ναρκωτικών και η "προώθηση" νέων ουσιών και προς το τέλος το περιβόητο σκάνδαλο ΚΟΣΚΩΤΑ που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή. 

Αυτά και άλλα πολλά επιχείρησαν να αναπτύξουν στην "ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ-2000 ...ΠΑΡΑ 10", που μεταδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1989, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ/ΕΤ-1, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ και ΤΑΚΗΣ ΨΑΡΙΔΗΣ, με προσκεκλημένους στ studio την ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (τότε καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών), τον αείμνηστο ΜΑΡΙΟ ΠΛΩΡΙΤΗ ( δημοσιογράφο-επιφυλλιδογράφο, κριτικό, μεταφραστής λογοτέχνη και θεατρικό σκηνοθέτη) και τον αείμνηστο ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ (καθηγητή Αστικού Δικαίου)

Α.Μ.Α.Ν. - Κάλαντα (2005)