"Που πήγε το ποντίκι; Γιατί φυσάς την κασέτα" και άλλα ευτράπελα.
Σε αρκετά περασμένα αφιερώματα έχουμε μιλήσει για παλιότερες τεχνολογίες, Retro Games, την εξέλιξη του Internet και πολλά ακόμα. Η απορία μου όμως πάντα ήταν η εξής: Εντάξει, όλοι όσοι έζησαν εκείνες τις εποχές θα καταλάβουν και θα αναγνωρίσουν τις πινελιές νοσταλγίας και αναμνήσεων σε τέτοιου είδους αφιερώματα. Τι σκέφτονται όμως οι νεότεροι παίκτες που ενδεχομένως να μην είχαν γεννηθεί εκείνη την περίοδο;
Η δημοφιλής ομάδα YouTubers ονόματι Fine Brothers Entertainment έχει δημιουργήσει κατά καιρούς πολλά βίντεο που ρίχνουν φως σε αυτή την υπόθεση με έναν ιδιαίτερα διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Δείχνοντας λοιπόν υλικό από το παρελθόν (και όχι μόνο) σε νεαρά παιδιά και εφήβους, μαγνητοσκοπούν τις αντιδράσεις και τις απόψεις τους. Κάποιοι γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες, από γονείς, μεγαλύτερους ή ακόμα και μέσω ίντερνετ, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν να σοκάρονται από την τεχνολογία των περασμένων δεκαετιών, ψάχνοντας πυρετωδώς να ανακαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Για παράδειγμα, στο παρακάτω video μερικοί έφηβοι καλούνται να παίξουν με την αγαπημένη κονσόλα της Nintendo NES. Πριν όμως παίξουν, θα πρέπει να ανοίξουν την κονσόλα, αλλά και να φυσήξουν την κασέτα! Οι αντιδράσεις τους είναι από την μια πλευρά φυσιολογικές σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όμως από την άλλη εξαιρετικά αστείες για όσους μεγάλωσαν στα πόδια της εν λόγω κονσόλας.
Ανάμεσα τους, βρίσκεται και η μικρή Maisie Williams ή αλλιώς Arya Stark από την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones, η οποία δείχνει να μην γνωρίζει πολλά από εκείνη την εποχή...
Από γνώσεις σε βιντεοπαιχνίδια και μουσική πώς πάμε;
Η ομάδα Fine Brothers Entertainment και το κανάλι React συνεχίζουν τις ανασκαφές μέσα από την εκπομπή Do they know it, βάζοντας ένα ζευγάρι ακουστικά στους εφήβους αυτή την φορά. Σκοπός των παιδιών είναι να ακούσουν παλιά, αγαπημένα και πολύ κλασσικά μουσικά themes παιχνιδιών, αναγνωρίζοντας την μουσική ή έστω το παιχνίδι. Το θετικό της υπόθεσης βέβαια, είναι πως οι περισσότεροι γνώριζαν το παιχνίδι, όμως δύσκολα κατάφεραν να καταλάβουν την μουσική του. Η αναγνώριση των παιχνιδιών ωστόσο, ενδεχομένως να οφείλεται στα αμέτρητα σύγχρονα franchises που έχουν κυκλοφορήσει, κρατώντας διαχρονική την αξία των παλιότερων τίτλων μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται από το theme του TMNT, το οποίο δεν έχει μεταφερθεί στην νέα γενιά με αποτέλεσμα να το αναγνωρίσει μόνο ένα από τα δέκα παιδιά. Το βίντεο ωστόσο, είναι άκρως απολαυστικό.
Ξεφεύγοντας από τα βιντεοπαιχνίδια, το πρόσφατο εγχείρημα των Fine Brothers παρουσιάζει στην νέα γενιά τα θρυλικά Windows 95, περιμένοντας τις ξεκαρδιστικές αντιδράσεις τους. Για αρχή τα περισσότερα παιδιά προσπαθούσαν να ανοίξουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του 90 από το κουμπί της οθόνης, ενώ ένα σωρό ακόμα ευτράπελα συνέβησαν όταν κατάφεραν τελικά να μπουν στα Windows και πολύ περισσότερο στο ίντερνετ!!
Ταξιδεύοντας αρκετά χρόνια πίσω, και προσκαλώντας παιδιά πολύ μικρότερης ηλικίας για τις ανάγκες της εκπομπής, η FBE παρουσιάζει σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 έναν υπολογιστή Apple 2 της δεκαετίας του 70. Οι απορίες ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, αφού κάποια παιδιά νόμιζαν πως πρόκειται για μια παλιά τηλεόραση. Όταν ξεπεράστηκε όμως το θέμα της αναγνώρισης, σειρά έχει το κουμπί power, το οποίο κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως βρίσκεται στο πίσω μέρος. Δείτε όμως τι έγινε όταν άνοιξε ο υπολογιστής, και όλοι έψαχναν να βρουν το...ποντίκι !!!
Κάπως έτσι λοιπόν αντιδρούν οι έφηβοι και οι μικρότεροι φίλοι μας στις τεχνολογίες περασμένων δεκαετιών, ενώ εμείς δεν έχουμε παρά να χαμογελάσουμε παρακολουθώντας. Από τα παραπάνω βίντεο προκύπτουν ωστόσο αρκετά συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως πολλά παιδιά έχουν προσπαθήσει να μάθουν για τις ρίζες του gaming και της τεχνολογίας, παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τις πληροφορίες από το παρελθόν. Για να επανέλθω λοιπόν στην απορία που ανέφερα στην εισαγωγή του άρθρου: Μπορεί η νέα γενιά να μην νοσταλγεί εκείνες τις εποχές με τον τρόπο που νιώθουν όσοι έχουν μεγαλώσει σε αυτές, όμως ένα μεγάλο μέρος νέων παρακολουθούν και μαθαίνουν σχετικά με όσα προηγήθηκαν τις γενιάς τους, πράγμα εξαιρετικά θετικό από κάθε άποψη.
Μην χάσετε επίσης τα απωθημένα ενός παλαίμαχου Gamer, αλλά και όσα μας έχουν λείψει από τα Retro Games.
Πηγή: