Επίκεντρό του, ήταν οι Αλκυονίδες Νήσοι,γνωστές και ως Καλά Νησιά στον Κορινθιακό Κόλπο. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 8 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του, 70 km από την Αθήνα, 15 km από το Λουτράκι, 20 km από την Κόρινθο.
Πολλοί Αθηναίοι έντρομοι βγήκαν σε πάρκα και πλατείες. Τον πανικό επέτεινε η διακοπή του ρεύματος που ακολούθησε τη δόνηση. Οι δρόμοι γέμισαν κόσμο. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα.
Ο κόσμος ανάβει φωτιές στους δρόμους για να ζεσταθεί. Άλλοι κοιμηθήκαν στα αυτοκίνητά τους. Άλλοι έστησαν πρόχειρες σκηνές σε πάρκα και πλατείες. Πολλοί εγκατέλειψαν την πόλη.
Επικράτησε απίστευτο κομφούζιο στις εξόδους της πρωτεύουσας. Λόγω μπλακ άουτ, τα φανάρια δεν λειτουργούσαν ενώ και η Τροχαία ήταν απούσα.
Η είδηση για τον σεισμό, μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε ολόκληρη τη χώρα. Η τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενείς, φίλους και γνωστούς, ήταν αδύνατη λόγω υπερφόρτωσης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσουν ο πανικός και η ανασφάλεια και να επεκταθούν σε όλη την επικράτεια.
Ένας ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ το πρωί της επόμενης ημέρας αποτελειώνει ότι είχε απομείνει. Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από χίλιες μετασεισμικές δονήσεις, μεγέθους 3 ως 5,8 Ρίχτερ με αποκορύφωση αυτή των 6,3 Ρίχτερ στις 4 Μαρτίου.
Απολογισμός. 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Περισσότερα από 22.500 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 60.000 υπέστησαν ζημιές. Οι περισσότερες καταστροφές στην Αθήνα καταγράφηκαν στο Περιστέρι, την Ανθούπολη και την Παλατιανή. Στη Νίκαια αρκετές προσφυγικές κατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες και πάνω από 300 οικογένειες έμειναν άστεγες. Στην Κόρινθο, το Λουτράκι, τα Μέγαρα, την Περαχώρα, το Κιάτο και σε γύρω περιοχές, οι υλικές καταστροφές ήταν μεγαλύτερες. Η Περαχώρα της Κορινθίας είχε σχεδόν ισοπεδωθεί. Το 10% των σπιτιών των Μεγάρων δεν ήταν πλέον κατοικήσιμα. Τεράστιες ζημιές είχαν υποστεί κτίρια σε Κόρινθο και Λουτράκι, όπου κατέρρευσαν δύο ξενοδοχεία που λόγω της εποχής ευτυχώς, ήταν άδεια από κόσμο.
Υπολογίζεται ότι ως τις 3/12/1983, δόθηκαν 60 δισεκατομμύρια δραχμές για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.
Πολλοί συνέχιζαν να κοιμούνται για μέρες στα αυτοκίνητά τους. Άλλοι έζησαν για μήνες σε σκηνές. Περισσότεροι από 3.000 από αυτούς, ήταν κάτοικοι της Ανθούπολης στο Περιστέρι που έμειναν άστεγοι.
Δυστυχώς, πολλοί στους σεισμούς του 1981, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν πηδώντας από ταράτσες, παράθυρα ή τρέχοντας στις σκάλες των σπιτιών τους. Μεγαλύτερες απώλειες επέφερε ο πανικός παρά οι καταστροφές του σεισμού.