Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Στις 16/9/21: Πέθανε ο άνθρωπος που έβαλε τους πρώτους υπολογιστές στα σπίτια μας!

Ανακοίνωση από το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής:

Πριν λίγες ώρες απεβίωσε ο Sir Clive Marles Sinclair, ένας από τους ανθρώπους που άλλαξε την τεχνολογική ιστορία των υπολογιστών και εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην πληροφορική με τα μηχανήματα που δημιούργησε.
Ακολουθεί μια αναδρομή της ζωής του.
Στις 30.07.1940 γεννήθηκε ο Sir Clive Marles Sinclair, βρετανός επιχειρηματίας και εφευρέτης. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν από τους υπολογιστές Sinclair, όμως παρέμεινε καινοτόμος με ό,τι και αν καταπιάστηκε.
Ο Clive Sinclair γεννήθηκε από τον George Sinclair και τη Thora Edith Ella Marles το 1940 κοντά στο Richmond της Αγγλίας. Σε ηλικία 14 ετών, ο Sinclair σχεδίασε ένα υποβρύχιο! Γενικότερα του άρεσε να ασχολείται με τον σχεδιασμό μηχανικών κατασκευών και δεν είχε ενδιαφέρον για το σχολείο. Ενώ ήταν ακόμη μαθητής, έγραφε τα πρώτα του άρθρα για το περιοδικό Practical Wireless. Επίσης είχε απασχοληθεί σε εταιρείες για το κούρεμα γκαζόν και το πλύσιμο, αποκομίζοντας ελάχιστα χρήματα.
Ο Sinclair δεν ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο και προτίμησε μετά το τέλος του σχολείου να πουλά μικρές ηλεκτρονικές κατασκευές σε κιτ της οποίες έστελνε μέσω του ταχυδρομείου.
Αφού πέρασε αρκετά χρόνια ως βοηθός συντάκτης στο περιοδικό Instrument Practice, το 1961 ο Sinclair ίδρυσε την εταιρεία Sinclair Radionics,Το 1972, παρήγαγε την πρώτη αριθμομηχανή τσέπης –σε λεπτή γραμμή- στον κόσμο, την ονόμασε Sinclair Executive.
Το 1980 η εταιρεία του Sinclair άρχισε να παράγει οικιακούς υπολογιστές. Το μοντέλο Sinclair ZX80, ήταν ο πρώτος home computer στο Ηνωμένο Βασίλειο με τιμή μικρότερη από 100£ (79,95£ σε μορφή κιτ και 99,95£ συναρμολογημένος).
Το 1981 παρουσίασε τον υπολογιστή Sinclair ZX81, με την τιμή στα 49,95£ σε μορφή κιτ και 69,95£ συναρμολογημένος.
Τον Απρίλιο του 1982, η Sinclair κυκλοφόρησε το ZX Spectrum, με τιμή 125£ για την έκδοση με τα 16KB μνήμης RAM και 175£ για την έκδοση με τα 48 KB.
Η εταιρεία του Sinclair κυκλοφόρησε μερικά ακόμα γνωστά μοντέλα έως το 1986 όταν η Sinclair πούλησε ολόκληρη τη σειρά υπολογιστών της και το εμπορικό σήμα «Sinclair» στην Amstrad. Αυτή η συμφωνία δεν αφορούσε την εταιρεία, αλλά στη χρήση του εμπορικού ονόματος και τα προϊόντα της Sinclair που είχε δημιουργήσει ένα καλό όνομα στην αγορά.
Ο Z88 ήταν ένας φορητός υπολογιστής που κυκλοφόρησε το 1987 από την εταιρεία Cambridge Computers την οποία ίδρυσε ο Sir Clive Sinclair μετά την εξαγορά της εταιρείας Sinclair Research από την Amstrad. Ο υπολογιστής Z88 είχε αρχικά την ονομασία Sinclair Z88. Ήταν ο τελευταίος υπολογιστής που σχεδιάστηκε από τον Sir Clive Sinclair. Η τιμή του Z88 ανέρχονταν στις 249.99£. Ήταν ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος χαρτιού Α4 και ήταν αρκετά ελαφρύς.
Ο Sir Clive ενδιαφερόταν για τα ηλεκτρικά οχήματα και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε για το σχεδιασμό ενός μονοθέσιου «προσωπικού οχήματος». Μια νέα εταιρεία, η Sinclair Vehicles Ltd, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1983 (επιτρέποντας στη Sinclair Research να επικεντρωθεί στα ηλεκτρονικά) και το ηλεκτρικό όχημα Sinclair C5 κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου 1985. 
Το όχημα με μπαταρία στόχευε στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και μεταξύ άλλων στην γρήγορη μετακίνηση μέσα στην πόλη.
Το 1999 ο Sinclair «έγινε» παίκτης πόκερ και εμφανίστηκε στις τρεις πρώτες σεζόν της τηλεοπτικής σειράς Late Night Poker. Κέρδισε τον πρώτο τελικό της σεζόν του spin-off του Celebrity Poker Club, νικώντας τον Keith Allen.
Το 2006 η Sinclair κυκλοφόρησε ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο, με το όνομα A-Bike.
Τον Νοέμβριο του 2010, ο Sir Sinclair είχε δηλώσει στην εφημερίδα «The Guardian» ότι εργάζονταν σε ένα νέο πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα, με το X-1. Το όχημα προγραμματίζονταν να κυκλοφορήσει το 2011, όμως τελικά δεν κατέστη δυνατόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1983 έφερε τον τίτλο του Sir.

Ο Sir Clive Sinclair έφυγε από την ζωή μετά από 10ετή μάχη με τον καρκίνο