Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Παλιά Αθήνα 1956 - Old Athens - Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες

Πώς ήταν η Πλατεία Ομονοίας το 1956 σε έγχρωμη κινηματογράφηση; Οι κεντρικοί δρόμοι, τα αυτοκίνητα, οι πεζοί, οι τροχονόμοι, το Μοναστηράκι, οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, τα πρατήρια βενζίνης, οι οίκοι μόδας, τα κομμωτήρια, τα φώτα των θεάτρων και η οδός Πανεπιστημίου τη νύχτα; Δείτε στο μονταρισμένο βίντεο και αν θέλετε διαβάστε για την πηγή του υλικού αυτού.

Οι "Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες", αν και ξεχασμένες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι η δεύτερη έγχρωμη ελληνική ταινία καθώς και η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία με σύγχρονο θέμα (μη βουκολικό), όπως επίσης και το ντεμπούτο της Ρένας Βλαχοπούλου στον κινηματογράφο. Η ταινία είναι γυρισμένη το 1956 σε σκηνοθεσία Γιάννη Πετροπουλάκη και η υπόθεσή της περιγράφει τις περιπέτειες στην Αθήνα μιας Κερκυραίας χωριατοπούλας. Αν και το ίδιο το σενάριο δεν μπορεί να κρατήσει τον σύγχρονο θεατή, η έγχρωμη απεικόνιση της Αθήνας, οι φρεσκοβαμμένες πολυκατοικίες του 1950 και η νεαρά Ρένα Βλαχοπούλου, είναι στοιχεία αρκετά για να κάνουν την ταινία αυτή ανεκτίμητη. 


Το σενάριο είναι του Ηλία Λυμπερόπουλου και μαζί με τη Ρένα Βλαχοπούλου συμμετέχουν οι: Στέφανος Στρατηγός, Σταύρος Ιατρίδης, Άννυ Μπωλ, Πόπη Άλβα, Νίκος Ρίζος, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Παμφίλη Σαντοριναίου, Δήμος Σταρένιος, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Περικλής Χριστοφορίδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Έλσα Ρίζου, Γιώργος Νέζος, Νίνα Σταρένιου, Νία Λειβαδά

Νανά Βιοπούλου, Κούλης Στολίγκας, Παντελής Παλιεράκης 


Μουσική Μενέλαος Θεοφανίδης 

Τραγούδι Ρένα Βλαχοπούλου, Χορωδία Νίκου Τσιλίφη, 

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε την 12 Νοεμβρίου 1956 


Και λίγα λόγια για τον διευθυντή φωτογραφίας Βασίλη Μάρο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Σπούδασε φωτογραφία στο Μόναχο (1948-49) και εργάστηκε ως κινηματογραφιστής στην Κινηματογραφική Υπηρεσία του Στρατού (1950). Όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του, σπούδασε με ιταλική υποτροφία στην INCOM της Ρώμης (1952-54). Για το ρεπορτάζ του στην την επανάσταση του Mossadec κέρδισε το πρώτο βραβείο επικαίρων της χρονιάς. Η επιτυχία αυτή τού ανοίγει μεγάλους δρόμους. Συνεργάζεται με το NBC της Ν. Υόρκης και τον Σπύρο Σκούρα, τότε πρόεδρο της 20th Century Fox. Πρώτη του δουλειά, η διεύθυνση φωτογραφίας στις «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες» (1956), ακολουθούν συνεργασίες με FOX, BBC, και 37 βραβεία και διακρίσεις σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.


Οι στοές της Αθήνας κάποτε δισκογραφικός παράδεισος

stoes 32345
  
Στοά Ειρηνοδικείου (Ομόνοια-Λυκούργου),  εδώ ήταν το κατάστημα Παπαϊωάννου αν θυμάμαι καλά

Στοά Ειρηνοδικείου.
  
Στοά Φέξη από Πατησίων με διέξοδο σε Βερανζέρου και Γλάδστωνος, εδώ ήταν το Reffrain και ο Λημναίος

Στοά Φέξη, Πατησίων
  
Στοά Κοραή, εδώ ήταν το κατάστημα του Κώστα Χαραλαμπίδη

Stoa Korai
  
Στοά Νικολούδη, εδώ ήταν το στούντιο ηχογραφήσεων των ραδιοφωνικών εκπομπών του Μαστοράκη

stoes 59775 
  
Στοά Πιγκουίνου, από την Ομόνοια στην Πατησίων, εδώ ήταν το Reffrain του Μιχάλη Γιαμπίλη με όλα τα μικρά δισκάκια και τα τοπ στις βιτρίνες του.

stoa pesmatzoglou
  
Πολύδωρας, Φιλοδίσκ, το κλασικό κατάστημα στην στοά της Όπερας, το κατάστημα στο υπόγειο στην στοά δίπλα στον παλιό Μαρούση, τα δισκάδικα σε διάφορες στοές στο Μοναστηράκι, όλα είχαν την δικιά τους ιστορία.

Όλα αυτά ήλθαν στην μνήμη μου σε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας που μάλλον πρέπει να αλλάξει όνομα αφού δεν έχει πια σχέση με αυτό που ξέραμε...

Κώστας Ζουγρής

Πηγή: