Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Ντισκοτέκ στην Αθήνα: Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεώτεροι

Ντισκοτέκ στην Αθήνα: Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεώτεροι - Κεντρική Εικόνα
Αξεπέραστη δεκαετία των ‘80s. Αν είσαι από αυτούς που πέρασαν την νιότη τους αυτήν την δεκαετία ξέρεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Πολλά και έντονα χρώματα, γκλίτερ και λαμέ παντού, κορδέλες, κολάν χρυσό, φουσκωτά μαλλιά. Ναι, τώρα τα βρίσκεις κιτς αλλά για θυμήσου πώς ήταν τότε. Θυμήσου το κέφι, την ξεγνοιασιά, τον ασταμάτητο χορό στους funky ρυθμούς. Ασύγκριτες αναμνήσεις ε; Θες να πας πίσω;
Επιμέλεια: Ολυμπία Αντώνενα
Αν ήσουν πολύ μικρός τότε για να έχεις μνήμες ή δεν υπήρχες καν σαν ιδέα, σίγουρα έχεις εικόνες από τις θρυλικές ντισκοτέκ. Είτε από φωτογραφίες των γονιών σου είτε από ταινίες ή τα video clip της εποχής. Δεν μπορεί να μην έχεις εκτεθεί σε αυτήν την κουλτούρα που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Θα έχεις σίγουρα σκεφτεί πώς θα ήταν να βρισκόσουν κι εσύ στην ιστορική Μπαρμπαρέλα. Υπάρχουν ακόμα ντίσκο που κρατούν ζωντανό το πνεύμα των ‘80s και σε περιμένουν για ένα ταξίδι στο χρόνο.
Στα Νότια Προάστια έχεις δυο επιλογές. Η μια είναι το Disco Studio 54 Athens, στην πλαζ του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό. Κατακόκκινες δερμάτινες πολυθρόνες, νέον λαμπάκια παντού, αστραφτερές ντισκομπάλες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το θρυλικό Studio 54 της Νέας Υόρκης καλύπτουν όλους τους τοίχους, δερμάτινοι μαύροι καναπέδες με λεοπάρ μοτίβα. Και το καλύτερο από όλα, η μεγαλύτερη πίστα της Ελλάδος βρίσκεται εκεί. 70 τετραγωνικά μέτρα για να εντυπωσιάσεις τους πάντες με τις φιγούρες σου. Η επιτυχία των μουσικών επιλογών είναι εγγυημένη, καθώς στα decks φιλοξενούνται μερικοί από τους καλύτερους DJs του είδους. Διοργανώνονται επίσης και διαγωνισμοί χορού με έπαθλα και δώρα για τους νικητές. Ανοιχτό κάθε Παρασκευή και Σάββατο, με είσοδο 10 ευρώ. Αν κλείσεις φιάλη σε τραπέζι, υπολόγιζε 90 ευρώ.
Στην ντισκοτέκ στην παλιά ντισκοτέκ – Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι
Η άλλη επιλογή των Νοτίων Προαστίων είναι το Vinilio, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος στη Γλυφάδα (στο υπόγειο του ξενοδοχείου «Εμμαντίνα»). Με το που διασχίσεις την είσοδο μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή. Έντονα χρώματα παντού, κόκκινοι – όσο δεν πάει – καναπέδες, καθρέφτες στους τοίχους, φωσφοριζέ πορτρέτα των ειδώλων της δεκαετίας του ’80 και μια τεράστια ντισκομπάλα στο κέντρο της πίστας. Pop art διάθεση στην χαμηλοτάβανη ντίσκο που σίγουρα θα λατρέψεις. Συχνάζουν παρέες κάθε ηλικίας, οπότε δεν θα νιώσεις ποτέ άβολα. Η μουσική κινείται ευέλικτα ανάμεσα στα 60s, τα 70s και τα 80s, με ξένα αλλά και ελληνικά, πολυαγαπημένα, κομμάτια και μιξάρεται αυστηρά και μόνο από βινύλια –εξ ου και το όνομα. Σε περιμένει από Τετάρτη μέχρι Κυριακή. Είσοδος 10 ευρώ Παρασκευή και Σάββατο, ενώ τις άλλες μέρες μόνο 5.
Στην ντισκοτέκ στην παλιά ντισκοτέκ – Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι
Στις Τζιτζιφιές θα βρεις την Disco Boom Boom. Αυθεντική και πραγματικά cult ντίσκο. Κλασσικά διακοσμητικά στοιχεία οι καθρέφτες, οι δερμάτινοι καναπέδες και οι οι τυπωμένες σε χαρτί Α4 προειδοποιήσεις ότι «απαγορεύονται τα ποτά στην πίστα και το τραινάκι». Το κλειδί της υπόθεσης όμως, εδώ, είναι ο DJ Soulis V. Θα τον ακούσεις να ανακοινώνει αφιερώσεις του τύπου «ο Γιάννης χαρίζει αυτό το τραγουδάκι στην Κούλα με πολύ looove» ή να ξεσηκώνει τους θαμώνες με ατάκες όπως «πάμε, όλα τα μωρά στην πίστα». Ανοιχτό Παρασκευή και Σάββατο με είσοδο 15 ευρώ. Τις Παρασκευές, αν είσαι φοιτητής, μπαίνεις με 10 ευρώ.
Στην ντισκοτέκ στην παλιά ντισκοτέκ – Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι
Προς Παγκράτι μεριά θα βρεις τις 33 Στροφές, με τις πόρτες ορθάνοικτες για σένα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Ο χώρος με την πρώτη ματιά θα σου θυμίσει ίσως κέντρο διασκέδασης, ξέρεις αυτό με τα γαρύφαλλα και τα συναφή. Αλλά όχι. Οι μουσικές είναι αποκλειστικά από τις δεκαετίες ’70 και ’80. Ο μέσος όρος ηλικίας των θαμώνων εδώ είναι λίγο ανεβασμένος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται χαμός στην πίστα. Αν πεινάσεις μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ωραίο finger food και καλοψημένο σουβλάκι. Όσο για το οικονομικό, είσοδος με ποτό 15€ τα Σάββατο, 10€ Παρασκευή και Κυριακή. Μπουκάλι σε τραπέζι με παρελκόμενα fingerfood από 80€.
Στην ντισκοτέκ στην παλιά ντισκοτέκ – Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι
Μια εναλλακτική ντίσκο βρίσκεται στο Κολωνάκι, στο εμπορικό κέντρο Λαιμού. Το όνομά της La Boom. Έχει ως κόνσεπτ το ταξίδι στο χρόνο και το υλοποιεί επικοινωνώντας με το διπλανό dance club Animal. Από τη μια έχεις τον τρόπο που διασκεδάζει ο κόσμος στις μέρες μας και από την άλλη το κέφι των ‘80s. Ακούς Lambada, Michael Jackson και Αλέξια (Τα Κορίτσια Ξενυχτάνε) και χορεύεις παρέα με 40άρηδες νοσταλγούς του rock and roll. Κι αν βαρεθείς, ο David Guetta είναι ακριβώς δίπλα. Ανοιχτό Τετάρτη έως Σάββατο. Είσοδος με ποτό 15€ (ισχύει για την La Boom και το dance club Animal). Μπουκάλι σε τραπέζι 110€.
Στην ντισκοτέκ στην παλιά ντισκοτέκ – Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι

Πηγή:
http://www.koolnews.gr/diaskedasi/ntiskotek-stin-athina-gia-na-thymithoyn-oi-palioi-kai-na-mathoyn-oi-neoteroi

Σταύρος Καλιακούδας: Ο κασκαντέρ του Στάθη Ψάλτη βγάζει το... κράνος!

Ο μηχανόβιος Σταύρος Καλιακούδας μιλά στην «Εspresso» για τις ταινίες στη δεκαετία του ’80, τα «πιπεράτα» παρασκήνια και τον άγνωστο έρωτα της Ρένας Παγκράτη.
Αψογος μηχανόβιος, με τα κόλπα του (στη μία ρόδα) και απαράμιλλο στιλ ήταν ο Στάθης Ψάλτης στην ταινία «Καμικάζι, αγάπη μου», προσπαθώντας πάντα να εντυπωσιάσει την Καίτη Φίνου.


Στην πραγματικότητα, κάτω από τη στολή του έμπειρου μοτοσικλετιστή που σήκωνε τη μηχανή «σούζα» «κρυβόταν» ο Σταύρος Καλιακούδας, ο πιο γνωστός κασκαντέρ της δεκαετίας του '80, ο οποίος έπαιξε σχεδόν σε όλες τις ταινίες των Γιάννη Δαλιανίδη και Ομηρου Ευστρατιάδη, συμμετέχοντας σε... επικίνδυνες αποστολές.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μασσιάς

Η γνωριμία του 15χρονου τότε οδηγού αγώνων μοτοκρός με τον ηθοποιό Στηβ Ντούζο, την περίοδο που ο Γιάννης Δαλιανίδης έψαχνε κασκαντέρ για «Τα τσακάλια», του άνοιξε την πόρτα στα κινηματογραφικά πλατό. Ετσι ξεκίνησε την καριέρα του, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια και τον έκανε γνωστό σε όλη την Αθήνα!

Ο 47χρονος σήμερα Σταύρος Καλιακούδας έχει πολλά να θυμηθεί από τα backstage των γυρισμάτων και μιλά στην «Εspresso» για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα ατυχήματα on camera, τα «πιπεράτα» παρασκήνια με τους πρωταγωνιστές, αλλά και τον άγνωστο έρωτα της Ρένας Παγκράτη.

«Τα γυρίσματα δεν ήταν εύκολα, με την έννοια ότι ξεκινούσαν από το πρωί στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης και τελείωναν αργά το μεσημέρι, με τα χέρια μου να πονάνε φριχτά από το γκάζι-φρένο, το σώμα καταπονημένο από την οδήγηση στη μία ρόδα και άλλους επικίνδυνους ελιγμούς που έπρεπε να κάνω! Ημουν και πρωτάρης στα "Τσακάλια" και, όσο να 'ναι, μια τούμπα την έφαγα! Και ήταν τόσο θεαματική, που δεν την έκοψε στο μοντάζ ο Γιάννης Δαλιανίδης. Μεταφέρθηκα -θυμάμαι- στο ΚΑΤ, μου έκαναν ράμματα στο κεφάλι και όλα καλά, γιατί ο μισθός μου ήταν μεγάλος και δεν ήθελα να τον χάσω! Είκοσι χιλιάδες δραχμές την ημέρα» διηγείται ο κασκαντέρ, που σήμερα είναι ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στα Ανω Πατήσια και της ντίσκο Roxy.
Την επομένη χρονιά, μετά τα «Τσακάλια», συνεργάστηκε με τον Ομηρο Ευστρατιάδη στο «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (συμμετείχε και στις τρεις ταινίες) και το 1983... επέστρεψε στον Γιάννη Δαλιανίδη για το φιλμ «Καμικάζι, αγάπη μου», με πρωταγωνιστές τον Στάθη Ψάλτη, τον Σταμάτη Γαρδέλη και την Καίτη Φίνου. «Ημουν ο ιδανικός για να ντουμπλάρω τον Ψάλτη, γιατί ήμουν 45 κιλά, είχα χαίτη και ήμουν... θεοπάλαβος» λέει και γελάει. «Δεν έχω ούτε μία φωτογραφία μαζί του από τα γυρίσματα, γιατί απαγορευόταν να βγει προς τα έξω ότι είχε κασκαντέρ» αποκαλύπτει ο Σταύρος και συνεχίζει: «Στα γυρίσματα γνώρισα ηθοποιούς με το ίδιο πάθος για τις μηχανές, όπως ο Τζώνης Θεοδωρίδης, ο Γιώργος Ρήγας και ο Βασίλης Καμίτσης, που έρχονται πότε πότε από τα μαγαζιά μου και τα λέμε. Με τον Στηβ Ντούζο, φυσικά, κάνουμε παρέα μέχρι και σήμερα».

Κάποια στιγμή, η κουβέντα φτάνει στη Ρένα Παγκράτη, που έφυγε νωρίς από τη ζωή. «Θυμάμαι ότι στην ταινία "Καμικάζι, αγάπη μου", με το που τελείωνε το γύρισμά της, έφευγε με έναν ψηλό νεαρό που οδηγούσε μοτοσικλέτα. Ολοι έλεγαν πως ήταν το αγόρι της. Πολύ περίεργο κορίτσι - δεν της έπιανες εύκολα κουβέντα» λέει ο Σταύρος Καλιακούδας, που θεωρεί ότι η Καίτη Φίνου στα νιάτα της ήταν κορίτσι-κόλαση!


Γυρίσματα

«Ερχόταν στα γυρίσματα με κάτι φορεματάκια κοντά και μέναμε με το στόμα ανοιχτό! Πολύ εντυπωσιακό κορίτσι. Μακράν η πιο σέξι από όλες τις συναδέλφους της. Τότε λεγόταν ότι ήταν ζευγάρι με τον Στάθη Ψάλτη. Ομως, με άριστα το 10, θα βάλω 20 στη Βίνα Ασίκη. Γυναικάρα, εντυπωσιακή, περνούσε και τρίζανε τα πεζοδρόμια» δηλώνει και γελάει. «Η Τέτα Ντούζου ήταν πολύ γλυκό κορίτσι, όπως και η Εφη Πίκουλα, που κάποιοι την έλεγαν και "θεούσα". Εκείνη που περνούσε απαρατήρητη ήταν η Σοφία Αλιμπέρτη. Βέβαια, ήταν και πολύ μικρή τότε. Τώρα, όμως, που μεγάλωσε είναι κουκλάρα» προσθέτει.

Οσο για τους άνδρες πρωταγωνιστές, ο ηθοποιός που είχε τη μεγαλύτερη πέραση στον γυναικείο πληθυσμό ήταν ο Πάνος Μιχαλόπουλος. «Γινόταν το γύρισμα και οι γυναίκες μαζεύονταν σαν σε σφηκοφωλιά! Περίμεναν κάτω από τον ήλιο ώρες ατέλειωτες μέχρι να τελειώσει και μετά του ορμούσαν! Σαν τα... τσαμπιά κρέμονταν από πάνω του, πρόθυμες για όλα. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί! Και ο Σταμάτης Γαρδέλης υπήρξε μεγάλο είδωλο, απλά δεν ήταν τόσο κοινωνικός όσο ο Μιχαλόπουλος. Αλλά ότι είχε επιτυχίες στο ωραίο φύλο, είχε» θυμάται ο κασκαντέρ.

Ο Σταύρος Καλιακούδας πήρε μέρος σε 11 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Εξοδος κινδύνου» του Νίκου Φώσκολου, «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» του Ανδρέα Τσιλιφώνη και «Ροζ γάτος» με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Μουστάκα. Τα περισσότερα γυρίσματα με μοτοσικλέτες γίνονταν είτε στην Πανεπιστημιούπολη είτε στην Αύρα, στο ποτάμι, δίπλα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ρεκόρ
Ο ίδιος είχε τέτοιο πάθος με τα δίτροχα, που τιμήθηκε από τη Λέσχη Ελλήνων Μοτοσικλετιστών για το ρεκόρ του ως ιδιοκτήτης 98 μηχανών! Θα συνέχιζε την καριέρα του ντουμπλάροντας ηθοποιούς, όμως ντύθηκε στα χακί για τη στρατιωτική θητεία του και τη θέση του πήρε άλλος. Κατάγεται από τη Λιβαδειά, ζει στο κέντρο της Αθήνας, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Σοφία και είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών, της Δέσποινας και του Παναγιώτη. Εύχεται, πάντως, ο γιος του να μην του ζητήσει ποτέ μοτοσικλέτα. «Οσο θυμάμαι τι έκανα στους δρόμους... τρελαίνομαι!» λέει και πιάνει την καρδιά του γελώντας!

Πηγή: