Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Our Gang/Little Rascals (1922) Μικροί Σατανάδες

Τη θυμάστε αυτή τη σειρά; Πρόκειται για μια πραγματικά αρχαία παιδική σειρά, που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1920, την εποχή του βωβού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστές πιτσιρίκια ηλικίας από 5-7 χρονών περίπου, που κάνουν διάφορες σκανταλιές και μπλέκουν σε περιπέτειες! Τη σειρά αυτή την πρόβαλε η ΕΡΤ στη δεκαετία του 1980, και μάλιστα από όσο θυμάμαι, πρόβαλε συνεχώς τα πρώτα βουβά επεισόδια! Η σειρά συνεχίστηκε και στη δεκαετία του 1930, και είχε αρκετή επιτυχία. Η μασκότ της παιδικής παρέας, ήταν ο σκύλος τους που είχε το ένα του μάτι μαυρισμένο!

Screen Legends: Little Rascals Color Trailer!
Ορίστε και οι δύο πιο πρόσφατες ταινίες με τα μικρά διαβολάκια!

The Little Rascals (1994) 

IMDB


The Little Rascals Save the Day (2014)


IMDB


Trailer

AIDS (HIV)!

Δεν είναι όλες οι αναμνήσεις μας όμορφες. Υπήρξαν και στιγμές που θα θέλαμε να τις ξεχάσουμε, αλλά καλύτερο θα ήταν να διδαχθούμε από αυτές, ώστε να προφυλάσσουμε το μέλλον μας. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο πανικός που προκάλεσε τότε ο ιός του AIDS. Η άγνοια των ανθρώπων σε συνάρτηση με την τρομολαγνεία των ΜΜΕ της εποχής, δημιούργησαν ένα κλίμα αφόρητο, και ένα πλήθος σε κατάσταση πανικού. Στα 60’s γεννήθηκε η σεξουαλική επανάσταση, εξαιτίας της σεξουαλικής καταπίεσης που υπήρχε στις περασμένες δεκαετίες. Από τότε ως το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980, οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι να χαίρονται τον σύντροφό τους, χωρίς καμία ενοχή. Ώσπου η ανακοίνωση για έναν νέο ιό, ο οποίος εξασθενούσε το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού, και μεταδιδόταν μέσω της σεξουαλικής πράξης, έτεινε να βάλει ένα φρένο στην ελευθερία του ανθρώπου. Το AIDS είναι ο ιός που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον ερωτικό μας σύντροφο. Ανακαλύφθηκε το 1981, ενώ αργότερα αποδείχθηκε η ύπαρξη του από το 1979. Πιο αναλυτικά στις 5 Ιουνίου του 1981 τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, εκδίδουν την πρώτη προειδοποιητική ανακοίνωσή τους για μια νέα ασθένεια που κατά πάσα πιθανότητα μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Ενώ το 1982 το AIDS ή αλλιώς Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας  κατονομάζεται για πρώτη φορά. Τρόμος παντού! Τα ΜΜΕ σε κάθε χώρα παρουσιάζουν τον νέο ιό ως επιδημία, ενώ η άγνοια των ανθρώπων δημιουργεί καταστάσεις καραντίνας, εναντίων των ασθενών, οι οποίοι βίωναν το δικό τους εφιάλτη.

Το AIDS στην Ελλάδα του 1987! Αποκόμματα του τύπου της εποχής.



Η διαφήμιση με τον Χάρο του 1987!

Το AIDS στην Ελλάδα το 1993

Yeaaa! My game is still working in 2014!

Όχι δεν πρόκειται να παρουσιάσω όσα παιχνίδια παίζω ακόμη και σήμερα, αλλά ένα από τα παιχνίδια που πάντοτε σε ενημερώνει για τη χρονιά που ξεκινάς το παιχνίδι, καθώς και για τον υπολογιστή για τον οποίο προγραμματίστηκε. 80286 12Mhz!

Θα παρουσιάσω ένα από τα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για PC σε λειτουργικό DOS. Το καταπληκτικό Prehistorik 2 της πολυαγαπημένης Titus Interactive.
Πρόκειται για την βελτιωμένη συνέχεια του Prehistorik που χρησιμοποιούσε EGA γραφικά και ήχο beeper. Είναι ένα κλασικό platform game με ήρωα έναν ‘’άγριο’’ προϊστορικό τύπο που τα βάζει με κάθε λογής προϊστορικούς εχθρούς. Βέβαια το ατημέλητο παρουσιαστικό του μάλλον γέλιο προκαλεί παρά τρόμο! Η έκφραση του ήρωα μας αλλάζει όμως, πατώντας το κάτω βελάκι και γίνεται κάπως απειλητική για τους εχθρούς του! Στόχος μας είναι να φάμε τα περισσότερα φρούτα και να μαζέψουμε περίεργα αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με την εποχή που παρουσιάζει το παιχνίδι. Υπάρχουν πολλές παγίδες και πολλά κρυφά σημεία που δίνουν στο παιχνίδι περισσότερη διάρκεια στο χρόνο, καθώς παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα επίσης πρωτόγονα όπλα του διαφέρουν όσο προχωράμε τις πίστες, και ενώ ξεκινούμε με το απαραίτητο συνηθισμένο ρόπαλο, συνεχίζουμε με το υπέρτατο σφυρί, και ύστερα έχουμε τη δυνατότητα να εκτοξεύουμε ιπτάμενες χατζάρες και διπλά τσεκούρια! Το παιχνίδι αξιοποιεί τις δυνατότητες της VGA και της κάρτας ήχου. Βέβαια στον ήχο υστερεί σε σχέση με τα γραφικά, αλλά τουλάχιστον είναι αρκετά διασκεδαστικός, με ευχάριστη μουσική υπόκρουση και ηχητικά εφέ.

Η δυνατότητα save απουσιάζει όπως συνέβαινε και σε αρκετά παιχνίδια της εποχής, αλλά σε κάθε επίπεδο υπάρχει ένας κωδικός που πρέπει να τον σημειώνουμε ώστε να ξεκινούμε το παιχνίδι από εκεί που σταματήσαμε, κάνοντας ευκολότερο κάπως τον τερματισμό του. Το μεγάλο του ελάττωμα είναι πως ενώ μπορεί να έχουμε σημειώσει όλους τους κωδικούς του παιχνιδιού, σε κάποιον διαφορετικό υπολογιστή παύουν να ισχύουν επειδή το παιχνίδι παίρνει πληροφορίες από το BIOS!!!

Μια από τις καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού είναι το bonus level, όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα, όπου ο ήρωας μας έχει τη δυνατότητα να φάει τον… αγλέουρα!!!

https://www.youtube.com/watch?v=J4IQ26Y2Zhs&feature=related
(Προχωρήστε το βίντεο στο 0:50)

Δύο βίντεο για τα αγαπημένα Mecha Anime!

Στα βίντεο έχουν συγκεντρωθεί οι εισαγωγές όλων των Ιαπωνικών σειρών Mecha, από τη δεκαετία του 1960, 1970 και 1980. Σε ορισμένα από αυτά θα σας ξενίσει η μουσική, διότι εδώ μεταγλωττίστηκαν απευθείας από την Αμερικανική έκδοση τους.


All Mecha anime openings in collection from the 1960s and 1970s

All Mecha anime openings in collection from the 1980s

Walkie Talkie! Η ρετρό μόδα των 80’s!

Στα 80’s που δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα, μας ήταν κάτι το πρωτόγνωρο το να μπορούμε να μιλάμε με κάποιον με μια ασύρματη συσκευή! Τότε είχαν γίνει μόδα τα φτηνιάρικα Walkie Talkie που πωλούνταν σε μικρομάγαζα, και υποσχόταν ασύρματη επικοινωνία από απόσταση! Ορισμένα ήταν με εύκαμπτη κεραία, ενώ άλλα με πτυσσόμενη, όπως εκείνες των ραδιοφώνων. Λόγω της φθήνιας τους όμως, δεν έκαναν και πολύ καλά τη δουλειά τους, αλλά μας γοήτευε να πιάνουμε συχνότητες άλλων, και να το παίζουμε μικροί κατάσκοποι!

Το δικό μου ζευγάρι το έχω ακόμα στην κατοχή μου, και είναι αντιγραφή των παρακάτω:

Μάρκες με έκαψες! Το φαινόμενο των 80’s!

Στα 80΄s ως τις αρχές των 90’s,τα προϊόντα τεχνολογίας ήταν ιδιαίτερα πανάκριβα. Οπότε πολλοί από εμάς, είτε λόγω οικονομικής στενότητας, είτε λόγω μικρής ηλικίας, χρησιμοποιούσαμε προϊόντα τα οποία ήταν αντιγραφές επώνυμων εταιριών, τα οποία ήταν αμφιβόλου ποιότητας και όπως ήταν φυσικό πολύ περιορισμένης αντοχής! Μια αρκετά συνηθισμένη περίπτωση ήταν οι γονείς μας να μας αγοράζουν τέτοια προϊόντα για το λόγο πως δεν πρόκειται να άντεχαν για πολύ στα χέρια μας!
Προσωπικά από τα 12 μου χρόνια που άρχισα να ακούω μουσική, πέρασε από χέρια μου ένα φορητό στερεοφωνικό ραδιόφωνο γαλάζιου χρώματος μάρκας Silver, ένα φορητό ραδιοκασετόφωνο μαύρου χρώματος μάρκας Weiko, και αρκετά Walkman που δεν άντεξαν για πολύ! Επίσης είχαμε στο σαλόνι μας ένα midi στερεοφωνικό συγκρότημα, με πικάπ, κασετόφωνο και ραδιόφωνο επίσης Silver!!! Κι όμως με αυτό αντιγράφαμε τις κασέτες για τον Amstrad! Χρησίμευσε και κάπου! Η Silver μαζί με την Crown, ήταν ίσως οι διασημότερες μάρκες με έκαψες, της εποχής. Και βέβαια καμία σχέση με τα περιποιημένα σημερινά κινέζικα προϊόντα όπως τα BlueSky!