Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

William West Anderson, 1928-2017 TV '60s Batman R.I.P.




Τα επιτραπέζια παιχνίδια που «λιώναμε» μικροί

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης
Τα παιχνίδια κάποτε ήταν μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τους κατασκευαστές του και δεν συγκρίνονται σε τίποτα με τα σημερινά που μπορεί να υπερτερούν σε τεχνολογία, αλλά υστερούν σε μεράκι, σε περιπλοκότητα. Προωθούσαν τον ανταγωνισμό και ανέβαζαν την αδρεναλίνη στα ύψη. Εμείς εδώ θυμηθήκαμε μερικά από τα πιο αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων και σας τα παρουσιάζουμε.


Κάστρα και πολιορκητές
Το αγαπημένο παιχνίδι του υπογράφοντα αυτό του αφιέρωμα. Έχω φάει εκατοντάδες ώρες μονομαχιών με τα αδέρφια μου πάνω από τα κάστρα και τους καταπέλτες αυτού του παιχνιδιού. Νικητής όποιος κατάφερνε να γκρεμίσει τα κάστρα του άλλου. Βίκινγκ εναντίον βαρβάρων και τούμπλαλιν.


Σούπερ Ντόμινο
Μεγάλο σκάλωμα το συγκεκριμένο παιχνίδι καθώς έπρεπε να τοποθετήσεις τα τουβλάκια με τέτοιο τρόπο ώστε να πέσουν όλα μαζί, κάτι που δεν ήταν καθόλου μα καθόλου εύκολο.


Φιδομαχίες
Παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Με το τηλεχειριστήριο καθοδηγούσες δύο φίδια και προσπαθούσες να μαζέψεις όσες περισσότερες μπάλες μπορούσες.


Οι μικροί ψαράδες
Αυτό και αν ήταν σκάλωμα. Περιστρεφόμενο με ψάρια μέσα σε κύκλους και εμείς να προσπαθούμε να ψαρέψουμε με τα καλάμια όσα περισσότερα ψάρια γινόταν. Συνήθως κατέληγες σε τσακωμό με αυτόν που είχε την καλύτερη… ψαριά.


Πιγκουίνοι
Για κάποιον ανεξήγητο, πλέον σε μένα, λόγο, το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν από τα αγαπημένα των παιδικών μας χρόνων. Τι έκανες; Τίποτα. Απλά έβλεπες τους πιγκουίνους να κάνουν τσουλήθρα.


Οι κεραυνοί της ασφάλτου
Με την δύναμη του… κεραυνού τα αυτοκίνητα έπαιρναν ενέργεια και γινόταν ο κακός χαμός και στις 24 πίστες που είχε το παιχνίδι. Είχε και φορτιστή αν ο κεραυνός έχανε τη δύναμή του.


Playmobil
Αγαπημένο παιχνίδι με ατελειώτα playmobil. Σήμερα πρέπει να κοστίζουν μια μικρή περιουσία, οπότε ψάξτε καλά στο πατάρι σας. Θεματολογία με ό’τι μπορείς να φανταστείς. Αξεπέραστα.


Ποδοσφαιράκι
Σύμφωνοι, ήταν μεγάλη ψευτιά και δεν μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα. Αλλά αυτό είχαμε, με αυτό παίζαμε και έχουν γίνει μεγάλες ποδοσφαιρικές ανατροπές σε αυτό το παιχνίδι. Έτσι για να ξέρεις…


Πεινασμένοι Ιπποπόταμοι
Σκοπός ήταν να φας όσο περισσότερες μπάλες μπορούσες, με τον ιπποπόταμο που είχες επιλέξει. Κυκλοφορεί και σήμερα, αλλά καμία σχέση με το αυθεντικό.


Στρουμφοτηλέφωνο
Σε μια εποχή που τα κινητά ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, πληκτρολογούσες τρία νούμερα και μίλαγες με τον Μπαμπαστρουμφ, τον Γκρινιάρη και τη Στρουμφίτα. Το λες και πολύ μπροστά από την εποχή του.


Μονόπολη
Από τα πιο διαχρονικά παιχνίδια. Στόχος να βγάλεις όσο δυνατόν περισσότερα λεφτά μπορούσες. Αν είχαμε βγάλει και στην κανονική ζωή τα λεφτά που βγάλαμε στη Μονόπολη, θα ήμασταν εκατομμυριούχοι…


Subbuteo
Το κλασσικότερο ποδοσφαιράκι, πλέον έχει αποκτήσει συλλεκτικό χαρακτήρα. Μας κράταγε καθημερινή συντροφιά προτού βγουν τα fifa και τα pro. Θα σέβεστε…


Μάντεψε ποιος
Ο τίτλος τα λέει όλα. «Έχει γυαλιά; φοράει καπέλο; Το βρήκα είναι ο Γιάννης…»


Μπασκετάκι
Δεν θυμάμαι το όνομά του, αλλά σε αυτό το μικρό γηπεδάκι μπάσκετ να ξέρεις, έχουν γίνει ομηρικές μάχες. Όποιος έχανε διαμαρτυρόταν ότι δεν έπιανε καλά το κουμπί.


Ο χειρούργος Δόκτωρ Ωχ
Έκανες πρακτική για να γίνεις γιατρός. Άμα έκανες κάποιο λάθος είχε δόνηση και έκανε θόρυβο για να σώσεις τον ασθενή.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παιχνίδια που λιώναμε μικροί. Αρκετά αφήσαμε εκτός λίστας, ακόμη περισσότερα έχουμε ξεχάσει. Άμα θυμηθείτε κανένα ενημερώστε μας…
Πηγή: